Haberler

KABLOSUZ TEKNOLOJİ NEDEN AVANTAJLIDIR?

KABLOSUZ TEKNOLOJİ NEDEN AVANTAJLIDIR?

Kablosuz ağ iki nokta arasında iletimin veya haberleşmenin kablo bağlantısı olmadan yapılması eylemidir. Kablosuz teknolojilerin pratikliği günlük hayatımızda birçok alanda kullanıcılarına büyük avantajlar sağlar. Kablosuz klavyeler, kablosuz fareler ve kulaklıklar kablolulara göre daha pratik ve kullanım avantajlıdır.

Kızıl ötesi IrDA teknolojisi sayesinde oturduğunuz yerden televizyon kanallarını rahatça kumanda aracılığı ile değiştirebilirsiniz. Daha önceleri televizyonun sesini azaltmak veya çoğaltmak için kalkıp televizyon başına kadar gitmek gerekiyordu. Televizyon kumandalarının kızılötesi sinyalleri aracılığı ile bütün işleri oturduğunuz yerden yapma imkânı sunmuştur. PAN teknolojisi sayesinde ev, kafe ve çeşitli işletmelerde mobil cihazlar veya bilgisayar ile ağ paylaşımı ve kullanımı imkanı kullanıcılara sunulmaktadır. BLUETOOTH aracılığı ile 10 metre ile 100 metre arasında bir veriyi diğer mobil cihazlara hızlıca kablosuz olarak aktarabilir ve bütün paylaşımları gerçekleştirebilirsiniz.

Bu ve buna benzer birçok kullanım alanında kablo maliyetine gerek olmadan hem kullanıcıya pratik kullanım imkanı sunulur hem de kablo maliyeti gerektirmediği için daha hesaplı paylaşımlar yapılabilir. Kablosuz iletişim kişilere kullanım kolaylığı ve pratikliği sağlamanın yanında sınırsız bir özgürlük alanı da sağlamış olmaktadır. Teknolojinin gelişmesi kullanıcılarına kullanım konforu sağlamanın yanında internete ve bilgiye erişimdeki kolaylığı da beraberinde getirmiştir.

Kablosuz Teknoloji Örnekleri

WİRELESS IAR: Yerel standart ağın kablosuz olarak kullanımına verilen addır. Bu kablosuz bir dağıtıcı ile kablosuz bir alıcı arasında gerçekleşir.

PAN: Kişisel olan alan ağının mobil cihazlar veya bilgisayar arasında paylaşımın kullanılmasıdır.

BLUETOOTH: Radyo frekans aracılığı ile paylaşım sağlayan sistemdir. Kısa mesafede yüksek hızda veri transferini sağlayan kablosuz iletişim yöntemidir.

WPAN: Yakın mesafedeki elektronik cihazların birbirlerine bağlanma ağıdır.

IrDA: Kızılötesi ışınlar sayesinde oluşan kablosuz ağ paylaşımıdır.

Z-WAVE: Akıllı ev uygulamalarında cihazların kontrolü ile kablosuz 30 metre mesafeye kadar olarak sağlamakta kullanılır.

WİMAX: Wi-Fi teknolojisinin daha geniş tabanlı olan kablosuz ağ teknolojisidir.

WLAN oluşturmak için 2 cihaza ihtiyaç duyulur. Bunlardan biri kablosuz dağıtıcı diğeri ise kablosuz alıcı cihazdır. WLAN (Wirellesslocalarea network)kablosuz yerel alan ağı anlamına gelir. Standart yerel alan ağına (LAN) kablosuz olanına ise WLAN denir. WİRELESS ise kablosuz demektir.

WhatsApp chat